De ondersteuning van Farent is gratis. Neem contact met ons op van ma t/m do van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur.
Ben je in een situatie waarbij acuut hulp nodig is? Bel dan 24/7 met onze Crisisdienst, ook via bovenstaand telefoonnummer.
Wil jij als docent, jongerenwerker of andere beroepskracht op een luchtige en positieve manier in gesprek gaan met jongeren over relaties, intimiteit en seksualiteit? Dan is de training ‘Positieve seksuele vorming bij jongeren’ iets voor jou! Deze training biedt tools om het thema seksualiteit bespreekbaar te maken.
Tijdens de training maak je kennis met de seXbox, een interactieve tool die speciaal is ontwikkeld om op een laagdrempelige, open en positieve manier gesprekken te voeren over seksuele vorming.
Inhoud
Door de training ben je in staat om met of zonder seXbox in gesprek te gaan over relaties, intimiteit en seksualiteit en antwoord te geven op vragen van jongeren of te zorgen voor een doorverwijzing naar een deskundige.
De seXbox bevat 36 themakaarten, passend binnen de 5 hoofdthema's uit de 'Richtlijn seksuele vorming', elk met 6 vragen of stellingen. De kaarten vragen naar kennis, gedrag, vaardigheden en beleving. Ze verwijzen naar erkende websites voor informatie, zoals sense.info (GGD Sense) en helpwanted.nl.
Naast de vragenkaarten en het boek voor de spelleider (spelhandleiding en Q&A), bevat de seXbox ondersteunende materialen voor gesprekken en uitleg, waaronder handgemaakte 3D-modellen van de penis, vulva en clitoris, en de meest voorkomende voorbehoedsmiddelen. Deze materialen zijn zorgvuldig samengesteld met aandacht voor cultuur en diversiteit.
Voor wie
De training is voor iedere docent of pedagogisch professional die met jongeren, van 12 jaar of ouder, in een groep of individueel invulling wil geven aan seksuele voorlichting.
Duur
De training duurt 4 uur. Een spelronde seXbox duurt 45 tot 90 minuten. Door het spel of onderdelen daarvan regelmatig te spelen en/of te bespreken, bevordert de seksuele vorming.
Kosten
Incompany training
Docent / Ontwikkelaar
De seXbox is ontwikkeld door Suzanne van Sluisveld. In haar werk in de jeugdhulp, o.a. na seksueel grensoverschrijdend gedrag, en als trainer van het Vlaggensysteem, merkte zij op dat jongeren weinig kennis en visie hebben over (hun) seksuele ontwikkeling. Na haar post-HBO Seksuologie ontwikkelde zij met behulp van GGD Seksuele Gezondheid en andere deskundigen deze spelvorm waarin positieve seksuele vorming centraal staat.